PRE-PREGNANT Een 100% voedingssupplement helpt het lichaam de kinderwens te realiseren

STRESS EN JE GEZONDHEID 

Stress is onvermijdelijk: we ervaren het allemaal in ons dagelijks leven. Wanneer stress een groot deel van je leven wordt en je langdurig het gevoel hebt onder druk te staan of moeite hebt met ontspannen, zijn de effecten van stress echter minder onschuldig dan je denkt.

 

Cortisol
Wanneer je acuut stress ervaart voel je in eerste instantie spierspanning en een verhoogde hartslag. Ook ga je meer zweten en wordt je hongergevoel minder. Als de stress een aantal minuten aanhoudt zal je lichaam beginnen met het produceren van het stresshormoon cortisol. Dit hormoon zorgt ervoor dat er meer energie vrij komt in je lichaam zodat je adequaat kan reageren op stressituaties. Als de stresssituatie lang aanhoudt zal de energie die vrijkomt met de aanmaak van cortisol ten koste gaan van je immuunsysteem. Op lange termijn kun je hierdoor sneller ziek worden. Een verhoogde bloeddruk door stress kan een negatief effect op je gezondheid hebben. 

Hoe weet ik of ik veel stress heb?

Er zijn verschillende manieren om stress te minimaliseren. De oorzaken van stress zijn vaak persoonsgebonden. Om erachter te komen of je veel stress hebt kan je bij jezelf nagaan of je vaak last hebt van de volgende symptomen:

 

 • Hoofdpijn
 • Gespannen spieren
 • Moeite met inslapen en / of doorslapen
 • Vermoeidheid
 • Stemmingswisselingen
 • Hartkloppingen
 • Snel angstig
 • Prikkelbaar
 • Moeite met concentreren
 • Opvliegers
 • Verstoord ontlastingspatroon
 • Verstoorde eetlust; veel trek en hang naar zoetigheid of juist gebrek aan eetlust

 

Dit zijn lang niet alle stress symptomen en ook de symptomen van stress zijn, net als de oorzaken, vaak per persoon verschillend. Het is raadzaam om bij belangrijke zaken in je leven zoals werk, sommige vriendschappen of bijvoorbeeld je manier van wonen je af te vragen of het je net zoveel energie oplevert als het kost.
Ook een (onvervulde) kinderwens kan een veroorzaker zijn van stress. Bedenk daarom dat een kinderwens, het woord zegt het al, een wens is en geen doel. Probeer ontspannen te blijven werken aan het zwanger worden, ook als het langer op zich laat wachten dan je eigenlijk had gehoopt.

Hoe kunnen jullie stress verminderen?
Langdurige stress tijdens de zwangerschap kan dus schadelijk zijn. Stress kan tevens een van de oorzaken zijn waardoor een zwangerschap op zich laat wachten. Het is daarom tijdens de voorbereiding op een zwangerschap van belang om de situaties of omstandigheden die stress veroorzaken te minimaliseren en je leven met voldoende rust en ontspanning in te richten. Daarbij kun je professionele hulp zoeken om beter met spanningen en emoties om te gaan waardoor gebeurtenissen soms ook als minder stressvol ervaren kunnen worden.

 

Algemene tips:

 • Ontspan

Bedenk wat voor jou een fijne manier is om te ontspannen. Ga je graag in bad? Ontspan je door te sporten of liever met een film op de bank? Probeer elke dag een (kort) rustmoment voor jezelf in te lassen. Maak hier ook echt tijd voor in je agenda, het is belangrijk!

 

 • Eet gezond

Door de hectiek van alle dag ben je waarschijnlijk niet altijd in de positie om te zorgen dat je gezond eet. Toch is het heel belangrijk om je lichaam te verzorgen met goede bouwstoffen. Probeer waar mogelijk zelf te koken, met verse en het liefst ook biologische groenten. Maak als je kookt een extra portie en vries dit in, zodat je ook als je weinig tijd hebt gezond kunt eten. Ook als je een drukke baan hebt zijn er toch manieren om je lichaam goed te verzorgen. Maak bijvoorbeeld ‘s avonds al een fruitsmoothie om de volgende dag mee te nemen naar je werk.

 

 

 • Voorbereiden op jullie nachtrust

Slaap is essentieel voor een goede mentale en fysieke gesteldheid. Ga daarom niet te laat naar bed en probeer je voor te bereiden op je nachtrust. Drink een half uur voor het slapen gaan bijvoorbeeld een warm kopje thee of ga even douchen. Vermijd vanaf een half uur voor je naar bed gaat alle soort beeldschermen! Door tv te kijken of the whatsappen krijg je veel prikkels waar je lichaam en je geest op willen reageren, terwijl je juist in een ruststand wil komen. Ook sporten in de avond kan de kwaliteit van je diepe slaap en je nachtelijk herstel verstoren. Sport dus bij voorkeur ‘s morgens, overdag of in de vroege avond voor het eten.

 

 • Bewegen

Of het nou wandelen is, hardlopen, fitnessen, yoga of zwemmen: bewegen in de juiste mate is goed voor zowel je fysieke als je mentale gesteldheid. Door te bewegen maakt je lichaam endorfine aan, een stressbestrijdend stofje. Bewegen is ook goed voor je spijsvertering en je nachtrust: van bewegen wordt je lichaam op een gezonde wijze moe. Bedenk dat sporten mag en dagelijks bewegen moet, dus lopen of samen een kleine avondwandeling maken na de maaltijd, op de fiets naar het werk, de trap pakken i.p.v de lift, etc. helpt jullie gezondheid ook.

 

 • Praat met mensen 

Het opkroppen van emoties kan lijden tot psychische en soms zelfs fysieke klachten. Probeer te praten over de stressfactoren in jouw leven. Het inzicht van een ander kan verhelderend zijn. En, gedeelde smart is halve smart!

 

 • Durf te kiezen

Probeer geen superman / supervrouw te zijn: je kan niet alles tegelijk. Maak keuzes en stel prioriteiten. Teveel hooi op je vork of perfectionisme kan een grote stressfactor zijn, zowel op je werk als privé. Als je het moeilijk vindt om keuzes te maken kan het helpen om voor jezelf op papier te zetten wat je wil doen op een dag. Schrijf er ook een tijdsplanning bij. Op die manier kan je zien of je planning reëel is en of je genoeg tijd hebt ingelast om te ontspannen.

 

PRE-PREGNANT IS 100% VOEDINGSSUPPLEMENT

Pre-Pregnant bevat uitsluitend natuurlijke voedingsstoffen die bijdragen aan de verzorging van de zaadcellen en de eicellen. Pre-Pregnant ondersteunt in de voorbereiding op een zwangerschap!

Stel je vraag