PRE-PREGNANT Een 100% voedingssupplement helpt het lichaam de kinderwens te realiseren

WAT KAN JE DOEN?

Als een zwangerschap op zich laat wachten is het vaak vooral de vrouw die op zoek gaat naar informatie. Toch is het zeker ook voor de man relevant om wat hands-on tips op te zoeken om inzicht te krijgen in wat je zelf kan doen om je kans op een zwangerschap te vergroten.

Er zijn een aantal zaken die voor zowel mannen als vrouwen belangrijk zijn. Vrijwel elk lichaam functioneert beter bij een gezond en gevarieerd voedingspatroon, voldoende beweging en een gezond gewicht. Toch zijn er ook zaken die specifiek kunnen helpen voor mannen om eerder tot een zwangerschap te komen.

1. Bezoek geen sauna’s

De balzak van de man hangt buiten het lichaam, om het sperma koel te houden. Dit bevordert de zaadkwaliteit. De beste temperatuur voor sperma is maximaal 34 graden. Het bezoeken van een sauna is daarom af te raden in de periode dat je probeert om zwanger te worden.

 

2. Kijk uit met laptops op schoot

Ook deze tip heeft te maken met de temperatuur van het sperma. Een laptop geeft warmte af. Als je de laptop op schoot hebt komt deze warmte terecht bij de zaadballen en warmen deze op. De zaadkwaliteit kan hierdoor afnemen.

 

3. Draag wijde boxershorts

Ook deze derde tip heeft te maken met het koel houden van het sperma: door strak zittend ondergoed te dragen wordt de balzak tegen het lichaam aan gedrukt en stijgt de temperatuur van het sperma.

 

4. Beweeg voldoende

Beweging doet je lijf goed in meerdere vormen: het is goed voor je hart, je bloedsomloop en het helpt om je gewicht op peil te houden. Veel zitten zorgt ervoor dat je sperma warm wordt. Als je een zittend beroept hebt en je hebt een kinderwens is het van belang om buiten werktijd toch voldoende te bewegen. Maak bijvoorbeeld een korte wandeling na de avondmaaltijd.

 

5. Wacht niet te lang

Hoewel leeftijd een veel minder grote invloed heeft op de vruchtbaarheid bij mannen dan bij vrouwen, neemt de zaadkwaliteit na het 45ste levensjaar af. Wacht dus niet te lang met het vervullen van je kinderwens.

 

6. Spaar je sperma

Als je meerdere zaadlozingen op een dag hebt neemt de kwaliteit van het sperma af. Raadzaam is om niet vaker dan om de dag seks te hebben als je probeert om zwanger te worden. Op die manier hou je de kwaliteit van de zaadcellen optimaal.

 

7. Zorg voor een goede weerstand

Als je als man ziek bent, of net ziek bent geweest, is de kwaliteit van het sperma afgenomen. Zorg dus voor een goede weerstand!

 

8. Stop met roken en drink geen grote hoeveelheden alcohol

Rokende mannen maken minder zaadcellen aan en de kwaliteit van de zaadcellen neemt af door roken. Ook het drinken van alcoholhoudende dranken komt de kwaliteit van het sperma niet ten goede. Mannen met een actuele kinderwens wordt dan ook aangeraden niet te roken en zo min mogelijk alcohol te drinken.

Stel je vraag