aardbei
PRE-PREGNANT Een 100% voedingssupplement helpt het lichaam de kinderwens te realiseren
Sterk verhoogde kans op zwangerschap bij vermindering inname pesticiden

Het eten van fruit en groenten met residuen van chemische pesticiden is geassocieerd met lagere slagingspercentages voor zwanger worden en een baby voldragen via IVF. Dat blijkt uit een studie van Harvard gepubliceerd in JAMA Internal Medicine. Dierproeven hebben aangetoond dat dieren die worden blootgesteld aan pesticides via voeding een hogere kans hebben op een miskraam en minder levend geboren nakomelingen. Of hetzelfde voor mensen geldt was tot nu toe onbekend.

 

Vrouwen die via IVF probeerden zwanger te worden

De studie was onderdeel van de studie ‘Environment and Reproductive Health’ (EARTH), gericht op het meten van factoren die het voortplantingssucces kunnen beïnvloeden. 325 vrouwen die via IVF probeerden zwanger te worden, moesten gedetailleerde vragenlijsten invullen over hun eetpatroon en andere factoren die IVF-resultaten kunnen beïnvloeden zoals hun leeftijd, gewicht, eerdere zwangerschappen en levende geboorten. De antwoorden over voeding werden gekoppeld aan Amerikaanse overheidsgegevens over de gemiddelde pesticidengehalten op verse groenten en fruit om de blootstelling aan pesticiden bij de vrouwen te berekenen. Bepaalde groenten en fruit zoals aardbeien, spinazie en paprika’s bevatten vaak meer residuen van pesticiden in vergelijking met andere zoals erwten en avocado’s.

 

26% lagere kans op een levende geboorte

Vrouwen met een hoge blootstelling aten dagelijks meer dan twee porties groenten of fruit met veel pesticiden. Terwijl vrouwen in de laagste blootstellingsgroep gemiddeld dagelijks één portie groenten en fruit met hoge residuwaarden aten. In de groep met hoge blootstelling hadden de vrouwen een 18% lagere kans om zwanger te worden dan vrouwen met een lage blootstelling en een 26% lagere kans op een levende geboorte. Het vervangen van één stuks fruit of groente met veel pesticiden per dag voor één met weinig pesticiden, verhoogde de kans op een zwangerschap met 79% en gaf een 88% hogere kans op een levende geboorte.

 

Bron: Platform voor voedingsgeneeskunde

 

Stel je vraag